Městské části instalují vlastní cyklistické stojany

Publikováno: 01. dubna. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 01. dubna. 2021
Autor: redakce
Publikováno: 01. dubna. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 01. dubna. 2021
Autor: redakce

Snaha komise pro cyklistickou dopravu rozmístit na co nejvíce místech v Praze kvalitní cyklistické stojany, doznala nečekané odezvy u městských částí, které původní výzvu ignorovaly. Dotyčné městské části se rozhodly budovat stojany vlastní, nezávisle na magistrátu, a nabídnout tak cyklistická stání vyladěná podle specifických požadavků té které městské části.

Praha 7: Správný tvar na správném místě

Městská část Praha 7 moudře odmítla realizaci městských stojanů, když už dávno měla připravený svůj projekt. První výsledky najdeme na ulici Komunardů. Oproti městským, hliníkovým ohavám jsou cyklostojany na sedmičce vyvedené v oku ladící tmavozelené barvě. Nabízejí taktéž o něco lepší tvar s delším břevnem, ke kterému se kolo lépe přivazuje! A konečně, jsou umístěné dokonale tak, že připoutané kolo na chodníku nijak nepřekáží. Pokud sečteme všechna tato pozitiva, pak takový detail, jako poněkud nevelká výška stojanu, je už jen drobným nedostatkem.

Moderní stojany na ulici Komunardů na Praze 7.

Praha 1: Památkáři budou spokojeni

Pozadu nezůstává ani Praha 1. Nabídka instalace městských stojanů byla bezpochyby ignorována pro jejich nedostatečně rustikální vzhled, který by mohl narušit nostalgickou krásu městské památkové rezervace. Ostatně, budovat něco takového na Praze 1 je zcela zbytečné, protože městská část má už dávno vybudovanou nejhustší síť cyklistických stojanů v Praze, akorát jsme o tom dosud nevěděli. Cyklistické stojany na Praze 1 mají historizující vzhled, jsou vyrobené z kvalitní litiny a ve své horní části svítí, takže při přivazování na své kolo dobře vidíte. Ve výšce jednoho metru mají prolis, do kterého se vejde i užší podkova. Připoutané kolo pak působí dojmem netradičního uměleckého díla, čímž je zajištěna ochrana proti zlodějům.

Nyní můžeme jen doufat, že Praha 1 rozmístí tyto krásné stojany i v místech, kde se dosud vyskytují esteticky nevyhovující stojany typu ,,dopravní značka“.

Klasické stojany na před Staroměstskou radnicí

redakce
Redakční tým online magazínu Městem na kole

Jirka 1. 4. 2009, 09:07

Zasmal jsem se a to neni malo ;-)

Slávek 1. 4. 2009, 10:38

...moc pěkné....ale bacha....někteří tomu, co dnes píšete věří :-))) ... to je nebezpečné hlavně pro zastupičky a zastupiče.
Držím palec. Hezký vizualizace...vypadají až skutečně. Za dva roky to nebude apríl.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat