Prosba o nové cyklostojany na pražském Opatově byla úspěšná

Publikováno: 18. listopadu. 2021, 2 min. čtení
Autor: Pavel Mašek
Úvodní foto: Pavel Mašek
Publikováno: 18. listopadu. 2021, 2 min. čtení
Autor: Pavel Mašek
Úvodní foto: Pavel Mašek

V blízkosti stanice metra Opatov bylo nainstalováno 5 nových stojanů pro kola typu obráceného U. Stojany na první pohled nejsou z nového pražského mobiliáře, zdaleka se nepodobají ani stříbrným, kterých je v Praze většina a stále se instalují, nedávno například na Smíchově.

Komu za ně vděčíme?

Před více než dvěma lety jsem na úřad Prahy 11 zasílal (autor toho textu, pozn. red.) žádost o výměnu místními nechvalně známého starého stojanu typu A za modernější obrácená účka. To se částečně stalo při revitalizaci nadzemní části stanice minulý rok, kdy pár kvalitních stojanů přibylo ve východní části stanice. Součástí žádosti bylo i umístění cykloboxu, o kterém se údajně „jedná“. V neposlední řadě byl v žádosti návrh právě na umístění stojanů pod pěší rampu na západní straně stanice, kde už tehdy byla kamera, na kola by nepršelo a byla by dostatečně na očích kolemjdoucím.

Mnou navrhované místo se nachází na pozemku DPP, nové stojany se však objevily na pozemku společnosti Starochodovská a.s., na kterých společnost Reflecta plánuje stavbu projektu Nový Opatov.

Ohledně zamýšleného projektu Nový Opatov jsem osobně mluvil s panem Jakubem Sklenkou (předsedou správní rady firmy Reflecta development) a navrhoval zlepšení pro lidi využívající k dopravě kola, koloběžky či jiná obdobná vozítka – z toho v budoucnu nejspíš vznikne samostatný článek. Vidíme-li sklenku z poloviny plnou a stojany zde zasadil někdo z okolí majitelů pozemku, můžeme nové stojany vnímat jako příslib, že se na cyklodopravu nebude zapomínat?

Radujme se, že se stojany objevily a už jsou i používány. V naší mapě je naleznete zde.

Pavel Mašek
Dlouhodobě se ve volném čase věnuje udržitelné mobilitě, kde má jízdní kolo své nezastupitelné místo. Na kole jezdí od dětství, v současnosti na silničce upravené pro město. Pro Městem na kole přináší především informace z velkých sídlišť na Praze 11.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Co se dělo na cyklokomisi od loňského podzimu?
Blogy,

Co se dělo na cyklokomisi od loňského podzimu?

24. července. 2022, 15min. čtení12