Motoristé musí od nového roku předjíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru

Publikováno: 04. ledna. 2022, 3 min. čtení
Autor: ČTK
Publikováno: 04. ledna. 2022, 3 min. čtení
Autor: ČTK

Řidiči motorových vozidel musí od 1. ledna předjíždět lidi na kolech ve vzdálenosti půldruhého metru. Při nedodržení odstupu a ohrožení člověka na kole jim přitom bude hrozit pokuta až 2000 korun. Počítá s tím novela o provozu na pozemních komunikacích, která od nového roku začíná platit. Řidiči motorových vozidel budou moci v případě nutnosti při předjíždění cyklisty přejíždět i souvislou čáru na vozovce.

Novela ukládá motoristům předjíždět cyklisty ve vzdálenosti, která odpovídá zhruba polovině jízdního pruhu. To je vzdálenosti 1,5 metru tam, kde je to možné. V oblastech s omezenou rychlostí jízdy na 30 kilometrů v hodině by měla stačila metrová vzdálenost pro předjíždění. Důvodem je snaha o vyšší bezpečnost cyklistů v silničním provozu. Podobná úprava platí v Německu, ve Francii nebo ve Španělsku.

Odpůrci předepsané vzdálenosti pro předjíždění poukazovali na to, že nové opatření nebude možné na mnoha místních silnicích dodržovat ani kontrolovat. Argumentovali tím, že například na úzkých silnicích v horách nové opatření zastaví dopravu. Ministerstvo dopravy kvůli tomu ovšem přidalo výjimku do zákona, podle které by řidiči motorových vozidel měli mít možnost přejíždět při předjíždění cyklistů i souvislou čáru na vozovce.

Novela má také umožnit odebrání dvou bodů řidičům motorových vozidel, kteří by neoprávněně parkovali na místech pro zdravotně postižené. Zavádí také faktický zákaz provozování takzvaných pivních kol. Zákon doplňuje o právo obcí vyžádat si odtah autovraků a o právo poskytovatelů domácí péče parkovat po nezbytně dlouhou dobu na místech se zákazem stání, což zatím mohou například službu konající lékaři.

Prvotním cílem novely byla pouze snaha umožnit strážníkům, aby mohli pokutovat na místě nedovolenou jízdu ve vyhrazených jízdních pruzích. Nyní mohou strážníci pouze postoupit podezření z takového přestupku do správního řízení. Vyhrazené jízdní pruhy slouží zejména pro jízdu autobusů, vozidel policie, zdravotnických záchranářů, hasičů a dalších složek záchranného systému.

Více článků k tématu naleznete zde.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Jiří Boháč 4. 1. 2022, 10:21

PŘEDJÍŽDĚT, nikoli objíždět. Objíždí se překážka. Vidím, že to je slátanina z ČTK, ale i tak, jejím doslovným převzetím akorát vnášíte chaos do povědomí o dopravních předpisech.

Jiří Motýl 4. 1. 2022, 10:59

JB: Díky za připomínku, opraveno. Řadu věcí jsem v tom textu upravil, ale tohle mi uniklo - provozní slepota. Hlavně, že jsem si při přípravě textu ČTK znovu pročítal svůj komentář k lesním cestám (https://mestemnakole.cz/2021/11/komentar-nemoznost-predjizdeni-na-lesnich-cestach-jen-kourova-clona/) a stejně jsem si té chyby ČTK nevšiml.

Jiří Motýl 4. 1. 2022, 11:11
3
1

Původní zpráva totiž brala i např. pojem řidič obecně jakožto řidiče motorových vozidel, apod.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat