Mělník pořídí uzamykatelné boxy na kola, stát budou u vlakového nádraží

Publikováno: 29. dubna. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 01. května. 2022
Autor: ČTK
Úvodní foto: VitVit, Wikimedia Commons
Publikováno: 29. dubna. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 01. května. 2022
Autor: ČTK
Úvodní foto: VitVit, Wikimedia Commons

Mělník pořídí uzamykatelné boxy na kola, stát budou u vlakového nádraží. Město tak chce podpořit využívání kol a zároveň hromadné dopravy.

O nákupu boxů rozhodli minulý týden mělničtí radní, instalovány by měly být do začátku letních prázdnin, řekl dnes ČTK místostarosta Mělníka Milan Schweigstill (za STAN).

Zhruba před třemi lety bylo u vlakového nádraží vybudováno nové parkoviště, které slouží převážně lidem, kteří zde nechají auto a dál cestují vlakem. Na místě jsou také nezamykatelné stojany na kola. „Vzhledem k odlehlosti lokality však stojany cyklisté příliš nevyužívají kvůli nenechavcům, kteří si berou věci, které jim nepatří,“ uvedla mluvčí mělnické radnice Barbora Walterová. Proto město pořídí boxy, ve kterých budou v bezpečí kola i jejich příslušenství.

Každý z boxů bude mít místa pro dvě jízdní kola, celkem tedy vznikne až deset míst. Město za ně zaplatí přibližně 300.000 korun a bude sledovat jejich využívání, případně přikoupí další. Zamknutí umožní vložení mince, kterou po vyzvednutí kola box vrátí.

Jedná se o systém zamykání, který se v některých jiných místech neosvědčil. Zvláště u rušnějších železničních stanic, jako je ta bohumínská, se stává, že jsou pak cykloboxy zneužívány k dlouhodobému odkládání jiných předmětů. Další sledovanou obtíží je, že uživatelé boxů mohou ztrácet klíče. Bohumín proto nedávno přešel na cykloboxy s časovým zámkem.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat