Vídeň přispívá lidem na koupi cargokola

Publikováno: 07. října. 2022, 3 min. čtení
Aktualizováno: 06. října. 2022
Úvodní foto: Christian Fürthner/PID
Publikováno: 07. října. 2022, 3 min. čtení
Aktualizováno: 06. října. 2022
Úvodní foto: Christian Fürthner/PID

Zatímco v Čechách se cargo kola vidí jen zřídka, ve Vídni jejich koupi přímo podporuje město, a to v maximální výši tisíc euro. Vídeňská radnice v nich totiž vidí alternativní dopravní prostředek, který je šetrný k životnímu prostředí. Město navíc přispívá i na speciální cargo kola upravená pro vozíčkáře.

Nákladní kola, tzv. cargo kola, jsou nejvíce rozšířená v Holandsku a Dánsku. Jejich obliba stoupá ale i v rakouském hlavním městě Vídni, kde jejich koupi přímo podporuje město. Celkem tisíc euro může žadatel získat od radnice jako finanční příspěvěk na elektrické nákladní kolo. V případě klasického cargo kola město přispívá maximálně 800 eur.

Na příspěvek mají nárok všechny soukromé osoby, které mají trvalé bydliště ve Vídni a které si již koupily nebo mají v plánu koupit nové cargo kolo. Příspěvek však dosahuje nejvýš 50 procent pořizovací ceny.

Podle vídeňské radnice mají nákladní kola své důležité opodstatnění v městské mobilitě. „Pro podporu ochrany klimatu ve Vídni je zapotřebí velké množství opatření. Kromě posilování městské hromadné dopravy, rozšiřování nabídek sdílených dopravních prostědků a cyklistické infrastruktury propagujeme také nákladní kola,“ říká radní města pro mobilitu Ulli Sima.

Nákladní kola mají podle města také široké spektrum využití. Podle radnice usnadňují větší nákupy, vyzvednutí dětí ze školky nebo cesty na dětská hřiště, a to vše bez toho, aby byly do ovzduší vypouštěny škodlivé emise.

O příspěvek si mohou zažádat i hendikepovaní lidé, kteří mají zájem o koupi upravených nákladních kol pro vozíčkáře. I ti dosahují na maximálních tisíc eur při pořízení elektrického nákladního kola. Na podání žádosti mají času dost. Vídeňská radnice hodlá nákup nákladních kol pdoporovat minimálně až do roku 2026.

Vedle vlastní koupi cargo kola podporuje Vídeň nákladní kola i tím, že je nakupuje do své vlastní městské flotily sdílených kol. Nyní jich město vlastní 26, další mají být přikoupeny. Lidem jsou k zapůjčení zcela zdarma.

Tisková zpráva EuroComm PR

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

tik 7. 10. 2022, 16:50

Proc nezijeme ve Vidni?!
Nemel by tento nárok byt sdileny vsemi evropskými zememi?

MaT 8. 10. 2022, 00:44

Protože tu máme Svobodu, Udženiju, Černochovou, Korsesku a další experty...

Vratislav Filler 9. 10. 2022, 09:08

Každý stát, který přispívá na elektromobily, by měl přispívat na (elektrická) cargokola.

Zdenek X 10. 10. 2022, 09:31

A zaplatime to ze sveho, nebo sekeru ve statnim (mestskem) rozpoctu za podobne podpory za nase pohodli a rozmarilost zaplati az nase deti? Maji soudruzi ve Vidni rozpocet vyrovnany? To se tyka jak kol, tak e-aut.

tik 11. 10. 2022, 03:33

Vrato, zadny stat by nemel prispivat na podobne pitomosti... (jak el. kola, tak auta)

Caidel 11. 10. 2022, 10:59

No, to je jako naštěstí jen váš (nepříliš rozumný a značně neinformovaný) politický názor, žádná kosmická konstanta nebo univerzální pravda.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat