Pro své dítě: sedačku nebo vozík?

Publikováno: 25. února. 2010, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021

Dítě montuje cosi na kolePár týdnů před porodem jsem zaslechla debatu svého muže a jiného nastávajícího otce na téma vození dětí za kolem. Rozhovor to byl vášnivý a neměl jasného vítěze. Jejich diskuze mne zaujala – jako budoucí matka jsem o tomto problému několikrát přemýšlela a měla jsem poměrně jasno. Moje probouzející se mateřské instinkty navíc říkaly, že v otázce bezpečnosti dítěte by měla mít matka vždy právo veta. Proto jsem si v duchu myslela své, a do diskuze nijak nepřispívala.

Téma se pro mě nečekaně znovu otevřelo až v porodnici. Na oddělení šestinedělí si novopečené matky rády popovídají na jakékoli téma – budoucnost dětí však vede. Jakožto zapálená cykloaktivistka jsem ráda nadhodila téma dopravy dětí. Bylo mi už tak dost líto, že jsem byla asi jediná, kdo do porodnice nepřijel autem, a tak jsem se živě zajímala, jestli alespoň po příjezdu domů začne některá z dalších maminek chystat cyklistickou výbavu pro své dítě.

Tatínek s křídli anděla veze jedno dítě v sedačce a druhé na přípojné tyči Mé obavy naštěstí byly plané. Všechny oslovené maminky se těšily na léto, kdy své ratolesti vytáhnou na různé výlety. Kolo je minimálně s létem automaticky spojované už od prvních dětských okamžiků. Oslovené se rozdělily do dvou skupin – prvorodičky a matky s již většími dětmi. U matek s odrostlými dětmi se projevila zajímavá zkušenost – všechny ihned odvrhly dětské sedačky. Kolo prý ztrácí stabilitu a pro matku je těžké s ním jet. Zvláště u aktivnějších potomků. Otec rodiny navíc musí v brašnách vést veškeré přebalovací propriety a další zásoby. Naproti tomu vozík byl oceňován hlavně pro uložné prostory a jednoduchost ovládání.

Prvorodičky zase zavrhovaly sedačky jako věc nemoderní a zastaralou. I je nejvíce zaujaly vozíky. Cenily si hlavně jejich Otec veze na vozíku maminku, která drží malé dítě... možností jakožto náhrad kočárků. Za dobu mého pobytu na oddělení se navíc narodilo hned několik dvojčat – i tady zcela jasně zvítězil vozík. V lepších typech se dají vozit obě děti najednou! Není tedy nutné dávat na každé kolo jedno dítě. Kupodivu se nikdo nepozastavoval nad cenovým rozdílem. Otázka peněz nepřišla ani jednou na přetřes.

Abych přidala i své stanovisko. Ano, i já preferuji vozík, víceméně ze stejných důvodů. Přijde mi bezpečnější a praktičtější než sedačka. Tím ovšem nechci nikomu vnucovat svůj názor. Znám páry, které sedačku mají a nemohou si ji vynachválit. Možná jsem jen měla „štěstí“ na sociální vzorek, který se shodl na svých preferencích.

A tak zatímco drtivá většina oslovených otců je pro sedačku, všechny oslovené matky jsou pro vozík. Výsledek tedy bude na diplomatických jednáních uvnitř každé z rodin. Pevně doufám, že výsledek bude optimální pro rodiče i dítě.

újezďák 25. 2. 2010, 10:15

Otázkou je kde si přesně lidé představují použití ?
My s dětmi prakticky nejezdíme po silnici a tak pro nás byla sedačka přirozenou volbou.
Navíc mám držák na sedačku na kole já. Na opěradle sedačky pak máme jeho popruhy chycený batůžek ( reflexní barvy), kde se nachází většina věcí pro dítě.
Sedačku, právě kvůli těžišti, nemám posazenou tak vysoko jak často vidím ale v podstatě sedí ještě na nosiči ( trekové kolo) , mezi ní a a nosič jsem dal cca 3 vysoký kus pružné gumy .
Moje dojmy : sedačka prakticky nezabírá místo, zkuste si na auto vedle kol a zavazadel někam dát vozík.
Sedačka je navíc podstatně výše nad terénem, takže vaše dítě nedýchá tolik prachu a splodin, vozík mě přijde i jako pojízdný skleník a přiznám se, že v některých případech když vidím zastavit rodinu na krajnici a vozík jim šikmo trčí do vozovky.....

Vratislav Filler 25. 2. 2010, 10:45

Újezďák: Ano, použití je klíčové a z "dopravně-technicko-bezpečnostních" hledisek vede sedačka jak v provozu, tak v terénu. Jenže jsou ještě hlediska jiná - například možnost manipulace kola se sedačkou a osmikilovým dítětem pro jezdkyni, která má 155 cm a 55 kilo, případně potřeba vzít kromě hraček ještě bowlingovou kouli. Mimochodem, co původně chtěla tvoje žena? ;-)

Mně se vozík extrémně nelíbí jako řešení do provozu (víceméně z důvodů, které jsi uvedl), nejvíc by se mi (pro ty účely, které plánujeme) líbil elektrifikovaný bakfiets, jenže ten se nám nevejde do výtahu. Takže to nakonec bude vozík.

Marketa 25. 2. 2010, 10:57

Ano, ano... stale se mi potvrzuje, ze sedacky preferuji zasadne muzi a voziky zasadne zeny :o). A nez se nekdo pozastavi nad Vratovou pripominkou - ano, jeho zena (ja) s sebou bude vozit i bowlingovou kouli :o) (nejak se na turnaj dostat musim).

újezďák 25. 2. 2010, 12:33

Vratislav :chtěla si nechat své skládací kolo Liberta :-D
Větší kola-větší nebezpečí, menší kola - lepší balanc a podobné argumenty :-D...

Navíc na kole jen tak vyjet s dítětem sama ? K čemu? Kam ? Jak a kudy se z tama vrátit? :-D

Tím chci říci, že moje žena není cyklistka, natož zuřivá, což momentálně je vlastně lepší než bych čekal, protože si na kole odpočinu lépe sám.
Počítám, že do důchodu ji k tomu zlomím.....

Navíc neznáme nikoho v okolí ani okruhu přátel s vozíkem, všichni mají sedačku, ky.

Popravdě tam sleduju pro mě zvláštní jev, že valnou většinou vlekají sedačky ženy. Asi to bude tím, že my pánové na své stroje s každým ušetřeným gramem odmítáme přidělat na furt ten držák?

Ladia 25. 2. 2010, 15:31

Drzak mame na mem kole, zeninem kole i na tandemu celkem tri kusy spodnich dilu.
Jezdime jak s vozikem tak sedackou jak se to kdy hodi, zena preferuje vozik protoze nalozit tezke dite do kacejiciho se kola a pak s nim projit brankou je pro ni nadlidsky ukol.
Jizdu v provozu odmita jako takovou jedno s cim.
Nejvic ale ted najezdime s xtracyclem.
Prihodil bych jeste argument pro sedacku. Zkuste si vzit 1,5 dite vozik a kolo a jet kus metrem. V podstate neresitelny ukol, totez maly vytah. takhle male dite nemuzete nechat samotne a pritom vse do rukou nepoberete.

Vratislav Filler 25. 2. 2010, 19:14

Újzeďák: Vždyť to napsala: bude jezdit s malou po večerech na bowling, zatímco já budu v práci bušit do kompu... ;-)))
Ale my jsme zvláštní rodina, takže jen podle nás se průměr extrapolovat nedá. Sedačku bych na kolo taky nedal, ale především proto, že bych pak už neměl kam pověsit brašny, když mám vpředu košík.

Jiri Stepan 26. 2. 2010, 15:40

Zdravim,

mam dvojcata, ktera jiz jezdi samostatne. Ale vozik byl k nezaplaceni. Konkretne dvojceci coozer. Nekolik poznamek:

- vozik neni jen na silnici - pokud koupime odpruzeny nebo odpruzeni pridame je to regulerni terenak. Doporucuji tento bazmek od VeloFiala: http://www.velofiala.cz/croozer_tipy.htm - najeto tisice stastnych kilometru! Deti se pak na silnici nudily a vyzadovaly drncani po korenech.

- na silnici jsem se nikdy prilis nebal - vozik s vlajeckou je proste tak neprehlednutelny, ze jsem se naopak setkaval se zcela nadstandarni toleranci ridicu.

- po presednuti deti na vlastni kola vozik muze zustat jako reseni pro prepravu nakladu (kdyz je prilis jetej na prodej)

A jeste jeden dotaz do pranice. Co rikate na tazne tyce. My jsme je nekoupili a zda se mi, ze kluci diky tomu mnohem lepe jezdi (ve srovnani s vrstevniky). Proste od zacatku jezdili sami. Sice to bylo zezacatku narocnejsi pro nas, ale ted ve 4letech ujedeme 15km rovinatym terenem jako nic.

Jirka (P10) 26. 2. 2010, 18:39

Ano, to jsme také řešili! Nakonec jsme vozík zavrhli z již zde zmíněných důvodů (splodiny, prach, bláto, rozměry), ale na náklad by se hodil. I když místo xtracycle používám tandem, tak mám problém s nákladem. Ono když jedete lyžovat, tak naložit na jedno kolo sáně, lyže, boty, pekáč a batoh, tak už tam moc místa není ;) Viz. snímek z víkendu:
http://s788.photobucket.com/albums/yy170/cobic/2010/20100220_ZR/?action=view&current=Snmek001.jpg

Guzzi 1. 3. 2010, 22:28

Ahoj, posílám jeden skromný poznatek. Vozík není jen za kolo.....Prověřil jsem vozíky Croozer 737 i Chariot CX 1. Bohužel nemohu říci nic jiného než super. Užitná hodnota 100% ( dle lenosti majitele, někteří jej mají jen pro frajeřinky :-) ))) CX 1 používám za každého počasí ať prší, fouká nebo sněží, Anitka je vždy v dobré náladě. Letos díky patřičné sněhové nadílce zůstal naš kočar odstaven - nešlo jet. CX -1 jela, stačilo jen zaměnit kola za lyže a údiv lidí nelze popsat. Super.... Je potřeba zhodnotit praktickou část posuzované věci. Vždy se najdou kladné i záporné stránky. Důležitá je spokojenost našich dětí a o to přece jde...... hromadu spokojených dětí najdete jako já na www.reklamakment.cz fuj komereční stránka .......
tak ahoj....

Vratislav Filler 10. 4. 2010, 19:57

Tak dneska jsme poprvé vyrazili s vozíkem (do čajovny na VN) a přišli jsme na to, proč sedačky a vozíky zásadně tahá slabší polovička páru: Když jsem se spustil po A22 dolů Kunratickým lesem, Markéta desítky metrů za mnou a pak jsem se zeptal, jestli mi jí také půjčí. Hádejte, co odpověděla.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat