Na magistrále vznikne bezpečná cyklostezka. Bude nejdelší ve městě

Publikováno: 01. dubna. 2021, 4 min. čtení
Úvodní foto: MŠ
Publikováno: 01. dubna. 2021, 4 min. čtení
Úvodní foto: MŠ

Hlavní město schválilo plán na vybudování nejdelší souvislé cyklostezky v Praze. Povede po trase severojižní magistrály, úsek dlouhý pět kilometrů spojí Holešovice a Pankrác. Projekt vítají starostové dotčených městských částí Prahy 1, 2 a Prahy 4: „Půjde o revoluci v cyklodopravě. Tak ambiciózní projekt tu zatím nebyl.“

Inspirace evropskými městy

„Rozhodovali jsme, zda na magistrále vyznačit cyklopruhy nebo vytvořit cyklostezku pro všechny. Zvolili jsme druhou variantu,“ řekli zástupci města. Inspirovali se v evropských městech, kde nyní cyklostezky vznikají ve velkém – v Lisabonu nebo v Paříži.

Nová cyklostezka bude od provozu oddělená betonovými bloky, v křižovatkách se samostatnými semafory. Na kole do práce, do školy nebo na výlet se na nich bude moci projet kdokoliv. „Toto propojení desítky let cyklistům chybí. V současnosti se jich až stovky denně proplétají provozem na magistrále.“

Cyklostezka povede západní části magistrály. Propojí řadu čtvrtí: Holešovice, Nové Město, Vinohrady a Nusle. Praha 2 přislíbila také vybudování navazující cyklostezky v Žitné.

„Zvažovali jsme také dopravní hledisko, v části magistrály se totiž bude muset ubrat odbočovací pruh pro auta. Například na I.P.Pavlova v uličním profilu magistrály už nebude pro auta pruhů 8, ale 7. To by podle nás nemělo negativně ovlivnit dopravu. Naopak, dopravní kapacita komunikace se díky cyklostezce zvýší.“

8 % uličního profilu

V obou ulicích, kudy vede dnešní magistrála kolem I.P.Pavlova, zabírá automobilová doprava včetně parkování přibližně 78 % uličního profilu. Po vzniku cyklostezky, která má být vytvořena již letos, tak budou mít lidé na 3 metry široké cyklostezce 8 % uličního profilu, přičemž autům zůstane 70 % a pěším 22 %.

„Podél cyklostezky bude tam, kde to jde, vysazeno stromořadí. Chceme magistrálu zlidštit a také alespoň částečně zlepšit zdejší mikroklima. Stromy zachytávají prachové částice, kterých je v okolí městského ‚kaňonu‘ nadmíru.“

Cyklostezky pomáhají ovzduší i zdraví

Cyklostezka bude vhodná pro lidi na kole i koloběžce. Podmínky se zlepší i pro pěší, jelikož nebudou muset chodit hned podél rušné magistrály. „Studie ukázaly, že víc než covid nás dlouhodobě zabíjí znečištěné ovzduší. Dle nedávno zveřejněného výzkumu 5,2 milionů lidí ročně zemře kvůli nečinnosti a nezdravému životnímu stylu,“ říkají zástupci IRP Praha.

Rychleji než autem

Vznikne tak propojka, která desetitisícům lidí z okolních pražských čtvrtí zpřístupní síť cyklostezek, po které se rychle a bezpečně dostanou do či z centra města – a to včetně rodin s dětmi. V ranní a večerní dopravní špičce bude navíc cesta po cyklostezce rychlejší než autem. Nebudou na ni totiž dopravní zácpy.

„Věříme, že tento projekt nebude posledním. A že Praha ukončila etapu budování cyklostezek na periferii a nyní se začne soustředit také na širší centrum, kde žije nejvíce lidí. Jízda na kole prospívá našemu fyzickému i psychickému zdraví, zlepšuje dopravní situaci a šetří celé společnosti peníze,“ uvedla tisková mluvčí TKS Praha.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Brahma 1. 4. 2021, 10:42
17
2

To je prostě úžasné. Magistrála je nejrychlejší a nejpohodlnější spojení Pankráce s Holešovicemi. Jen většinou scházela ta odvaha se tudy pustit. Tohle by byla opravdu páteřní cyklistická komunikace skrz Prahu.

Michael 1. 4. 2021, 10:44
21
1

Proč tohle nemůže vzniknout neironicky...?

Marie 1. 4. 2021, 11:32
11
2

To jako fakt nebo je to opravdu apríl? Oddělená stezka od aut by byla supr. :)

Honza 1. 4. 2021, 12:57
11
1

To by bylo fajn, když by to bylo opravdu možné.

Jan 1. 4. 2021, 14:45
14

Snad někdy v budoucnu :-)

David 1. 4. 2021, 16:20

10/10 :)
Palec nahoru!

JohnyCook12 1. 4. 2021, 16:47
11
2

Krutej apríl.
Přitom asi jedinej lék na ty denní zácpy tam.

Jiri Bohac 1. 4. 2021, 21:15
11
2

Na chvilku jste mne dostali. No neni to hezka vizitka pro magistrat, kdyz neco takoveho uz neni na prvni pohled naprosto nemozne?

Jan Doleček 2. 4. 2021, 08:07
14

Skoro bych tomu uvěřil. Ale prozradila vás část, kde píšete, že projekt podpořila i Praha 2 a navíc přislíbila vybudování návazné stezky.

Pavel Mašek 18. 5. 2021, 10:31

Když jsem zjistil, že je to vtip, plato Neurolu nestačilo :-(

Ondra 18. 6. 2021, 14:47

Ty jo a přitom by to zabralo jen jeden pruh, žádný autokolaps by nenastal a tak velká propustnost pro kola by to byla!

Pavel Mašek 1. 7. 2021, 18:04

@Ondra
- právě, jen jeden pruh, jenže jsou tací a je jich asi většina, kteří ten jeden pruh berou jako svoji krkavici, bez které by Praha umřela.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat