Ministerstvo ustoupilo. Pravidla pro předjíždění cyklistů se prozatím měnit nebudou

Publikováno: 31. srpna. 2022, 4 min. čtení
Úvodní foto: Zuchero - stock.adobe.com
Publikováno: 31. srpna. 2022, 4 min. čtení
Úvodní foto: Zuchero - stock.adobe.com

Ministerstvo dopravy v čele s Martinem Kupkou (ODS) ustoupilo od plánovaných úprav bezpečného odstupu 1,5 metru při předjíždění lidí na kole. Minimální stanovená vzdálenost tak v zákoně prozatím zůstane v současné podobě. ČTK to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Návrh kritizovaly některé organizace. Kupka ale naznačuje, že snahu o zmírnění pravidla zcela nevzdává.

Řidiči musí v současnosti dodržovat 1,5metrový odstup, pokud chtějí předjíždět cyklistu. V úsecích, kde je nejvyšší povolená rychlost do 30 kilometrů za hodinu, podle zákona stačí metrová mezera.

Resort plánoval zavést při předjíždění v rychlosti do 30 km/h obecné pravidlo bezpečného předjíždění. Změna by neobsahovala pouze zrušení předepsaného metrového odstupu v úsecích s nejvyšší povolenou rychlostí 30 km/h, ale i změnu definice z nejvyšší povolené rychlosti v daném úseku na aktuální rychlost jedoucího vozidla. Kupka záměr oznámil v červenci s tím, že podle statistik je nebezpečnost předjíždění cyklistů při těchto rychlostech malá. Zároveň zdůraznil, že by změna neznamenala úplné zrušení povinného odstupu auta od cyklisty, jen by nebyla přesně definovaná a odvíjela by se od místa a situace.

Proti návrhu se vymezila řada organizací, podle nichž by pak bylo pravidlo pro předjíždění téměř nevymahatelné. To ministerstvo odmítá, avšak po meziresortním připomínkovém řízení, v němž obdrželo proti záměru několik námitek od jiných úřadů, od změny zatím upustilo. Ministr Kupka uvedl, že ministerstvo nyní není schopno vypořádat všechny připomínky, které k návrhu přišly. Je ovšem pravděpodobné, že o pravidlech pro předjíždění se bude ještě diskutovat při projednávání novely zákona o provozu na pozemních komunikacích ve Sněmovně.

Nová pravidla pro předjíždění cyklistů platí v Česku od počátku letoška. Řidiči musejí cyklisty míjet ve vzdálenosti půldruhého metru. Při nedodržení odstupu a ohrožení cyklisty jim hrozí pokuta až 2000 korun, zavedla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Odpůrci předepsané vzdálenosti pro předjíždění poukazovali na to, že nové opatření nebude možné na mnoha místních silnicích dodržovat ani kontrolovat. Argumentovali tím, že například na úzkých silnicích v horách nové opatření zastaví dopravu. Společně se schváleným povinným odstupem byla přijata i nová výjimka, podle které řidiči mají při míjení cyklistů možnost přejíždět souvislou čáru na vozovce.

I přes nynější ústupek Ministerstvo dopravy změny v zákoně stále hájí. Jako největší problém vidí nemožnost legálně předjet lidi jedoucí na kole po lesních cestách. K tomu Tomáš Kindl, jeden z iniciátorů zákona, dodává, že na lesních nebo jiných úzkých cestách se zpravidla nejedná o předjíždění, ale o objíždění. Cyklista zajede ke kraji nebo využije výhybnu a rozměrnější vozidlo ho objede. Zákon tak podle něj neměl na lesní cesty dopad, protože zde nešlo předjíždět ani dříve.

Vratislav Filler ze spolku AutoMat (MNK je nezávislým projektem spolku, pozn. red.) k aktuálnímu vývoji dodává: „Zákon o provozu na pozemních komunikací potřebuje jiné úpravy, ohledně jízdního kola tam přetrvává řada nedořešených záležitostí. Při přípravě dalších změn v odborných orgánech ministerstva jsme otevření je konzultovat. Smysl by také dávalo nastavit po britském vzoru pravidla tak, aby ten, kdo může vozidlem způsobit větší škodu, zodpovídal více za bezpečnost slabších.“

Motorista 1. 9. 2022, 13:31
3
11

Škoda. Já to tak dělám, když vidím, že k předjetí je málo místa, zpomalím a objedu tu pohyblivou překážku nižší rychlostí. Ňákej metr a půl mi může bejt u zadele. Jestli se tím někdo cítí ohrožen nebo snad ublížen, tak to není můj problém, ať nejezdí na kole.

Brahma 2. 9. 2022, 09:13
6
3

Pane Motoristo, po tomto veřejném přiznání jste jasný adept na trvalé odebrání řidičského průkazu pro neschopnost elementárního dodržování pravidel silničního provozu a přizpůsobení se podmínkám silničního provozu vůbec.

Goldi 3. 9. 2022, 18:31
9
1

Ja kdyz potrebuju jit po ulici a v ceste mi stoji zaparkovane auto, tak si jako slusnej clovek ocistim podrazky a prejdu te staticke prekazce po haubne, samozrejme zbytecne nedupu. Naky ziti ve spolecnosti mi muze byt u zadele. Jestli se tim nekdo citi ohrozen nebo ublizen, tak to neni muj problem, at si parkuje v garazi.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat