Mapy.cz nově zobrazují cykloobousměrky

Publikováno: 15. února. 2023, 2 min. čtení
Aktualizováno: 16. února. 2023
Úvodní foto: Mapy.cz
Publikováno: 15. února. 2023, 2 min. čtení
Aktualizováno: 16. února. 2023
Úvodní foto: Mapy.cz

Mapový portál Mapy.cz od Seznamu přidal do své turistické informace o cykloobousměrkách. Po implementaci cyklostojanů se tak jedná o další zlepšení cyklistického obsahu. Tato data čerpají Mapy.cz z komunitní mapy OpenStreetMap. Do ní českou cyklo-infrastrukturu z velké části zanáší redakce Městem na kole. Zakládá se na nich také mapa Městem na kole.

Cykloobousměrky lze na Mapy.cz zobrazit v turistické vrstvě mapy. Značeny jsou drobným piktogramem kola s šipkou v protisměru jednosměrné ulice. Důležité je, že obousměrnost jednosměrek pro kola byla integrována do funkce vyhledávání tras.

Co je OpenStreetMap?

Mapy Open Street Map (OSM) může editovat a používat kdokoliv, je to „obdoba“ Wikipedie mezi mapami. Data jsou v OSM volně přístupná a pod licencí CC BY-SA je může využít kdokoliv. Tím se OSM zásadně liší od komerčních map, jako jsou třeba Mapy Google. Data z OSM tak můžete objevit využitá různými způsoby: lze nalézt mapy založené na datech o MHD, turistické mapy, námořní mapy a samozřejmě také mapy zobrazující data důležitá pro cyklodopravu. Pražská cyklistická data z OSM tak kromě naší Mapy Městem na kole využívají i další cyklistické aplikace – například UrbanCyclersNa kole PrahouBikecitizens.net, a řada dalších.

Pro správnou a přesnou funkčnost všech těchto aplikací a map je ale třeba mít co nejpřesnější data. Jak již bylo řečeno, v případě OSM se jedná o komunitní data tvořená samotnými uživateli, každý tak může přispět a mapu zlepšovat. Mnozí již pražská cyklistická data v OSM každý den aktualizují, včetně nás v Městem na kole či ve spolku AutoMat.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

pekas 16. 2. 2023, 18:25
7
2

Spis bych je cekal v dopravni vrstve nez v turisticke. A nebo v obou. Ale i tak dobry, hlavne s ohledem na vyhledavani tras.

K6 16. 2. 2023, 19:07
9
1

Ta dopravní vrstva je spíš pro řidiče, jsou tam uzavírky, hustota provozu... Jako cyklista používám 100% právě turistickou mapu, kde jsou značené turistické trasy a cyklotrasy.

MaT 17. 2. 2023, 20:35

Přesně tak, já když plánuji cesty na kole, tak také používám na mapy.cz turistickou vrstvu. V žádné jiné nejsou vrstevnice. Taky tam jsou fialově značené cyklotrasy.

Na tu dopravní koukám obvykle když chci vidět, jestli někde nejsou zácpy - a to je když se tam chystám jet autem. Na kole mi jsou zácpy aut většinou celkem ukradené, protože jdou většinou nějak objet. :-)

Jenda 18. 2. 2023, 06:28

MaT: Hodí se koukat na uzavírky, bohužel často není poznat, jestli to jde na kole projet (většina případů) nebo ne (opravdu fyzicky zcela chybějící most).

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat