Lávka pro pěší a cyklisty v pražském Radotíně má být hotová letos v létě

Publikováno: 16. dubna. 2023, 3 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: AP atelier, Praha 16
Publikováno: 16. dubna. 2023, 3 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: AP atelier, Praha 16

Dělníci dokončují práce na lávce pro pěší a cyklisty v pražském Radotíně, hotová by měla být letos v létě. Její výstavba bude stát zhruba 69 milionů korun. Projekt lávky a tendr na zhotovitele připravila radotínská radnice, která nyní žádá o dofinancování pražský magistrát, který na opravu poskytl 50 milionů Kč.

Lávka byla částečně zprovozněna loni v září, radnice však poté musela vypsat novou soutěž na zhotovitele na její dokončení, protože původní stavitel se dostal do insolvence. Výstavbu nyní provádí firma Excon. Podobu lávky navrhl známý architekt Josef Pleskot. ČTK to řekl starosta městské části Karel Hanzlík (ODS). Původní lávka byla dlouhé roky ve velmi špatném stavu.

„Průběh výstavby mostní konstrukce se zdržel z důvodu, že z výběrového řízení vítězný uchazeč, společnost Raeder & Falge, se dostal do insolvenčního řízení a městská část musela – i na základě konzultací s ministerstvem pro místní rozvoj a právníky, kteří připravovali novelizaci zákonu o zadávání veřejných zakázek – vypsat novou soutěž na dokončení lávky,“ uvedl Hanzlík. Podle místostarosty Miroslava Knotka (ODS) nynější zhotovitel splňoval všechny podmínky pro její dokončení.

Dosavadní lávka přes Berounku z roku 1994 byla dlouhé roky v dezolátním stavu, když ji porušily povodně v letech 2002 i 2013, a musela být podepřena, aby se nezřítila. V jistou dobu po ní mohl přejít pouze jeden pěší. Původně město uvažovalo o tom, že lávku zbourá a vystaví novou za asi 100 milionů Kč. Proces se pak na více než dva roky zdržel kvůli stížnosti jednoho z účastníků soutěže u antimonopolního úřadu. Následně nechalo město projekt předělat.

Radotínská radnice také staví další lávku, která má spojit nádraží s částí se školami a sportovními areály. Ta má být dokončená letos v srpnu. Nová lávka bude z ocelové konstrukce a má zajistit bezpečný pohyb chodců a cyklistů v centru šestnácté městské části. Náklady na její výstavbu jsou zhruba 32 milionů korun.

Městskou část Praha 16 tvoří katastrální území Radotín. Rozkládá se na levém břehu řeky Berounky nedaleko soutoku s Vltavou na jihozápadním okraji Prahy.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat