Jezděme v pohodě!

Publikováno: 15. června. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021
Publikováno: 15. června. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021

Doprava v Praze sice není žádným rušným Londýnem, přesto se ale občas nepříjemné momenty vyskytnou. Ráno začnete v pohodě před domem, ale pak vás nějaká nepříjemná situace vystresuje. Ať už je to kolo, co se vyhrnulo ze zatáčky v protisměru, nějaké těsné předjetí od dodávky, nebo skupinka lidí, co ani po zazvonění nebyla ochotná se uskromnit na jednu stranu stezky. A občas to ani nemusí mít žádnou souvislost s dalšími lidmi, takové pětiminutové čekání na semaforu, který cyklisty neregistruje, také na náladě nepřidá.

Prahou na kole v pohodě.

Ať tak, nebo tak, je fajn nekazit den ostatním a tyto špatné zážitky na ně nepřenášet. I když to může být občas dost těžké! Jednou z cest, jak toho docílit, může být snaha řídit se pravidly námi publikované Cyklistické etikety. Ta byla vytvořena právě se záměrem, aby byla jízda na kole pro cyklisty i jejich okolí co nejpříjemnější.

Něco vám zkazí den? Jasně, být rychle v práci a dát si v klidu kafe může být pro některé tím nejlepším odreagováním, ale lze si zlepšit náladu už i cestou. Ostatně samotná jízda na kole je často příjemný relax. Ale také můžete třeba pustit někoho na přechodu, kdo to vůbec nečeká, nebo pustit auto, co se zrovna snaží vyjet z parkovacího místa. Úsměv a poděkování vám pak často zlepší den. Ostatně jste na kole, tak si s přecházejícím chodcem můžete snadno vyměnit několik příjemných slov a pohledů. Jde to rozhodně snáz než zpoza volantu

Souzníte se zněním Cyklistické etikety? Podepište symbolický závazek, že ji hodláte dodržovat, a propagujte ji mezi svými známými, kteří také jezdí na kole. Více najdete zde: Prahounakole.cz/etiketa

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

újezďák 15. 6. 2017, 13:35

dávám 100 bodů a snad dodám jen to, že " ztratit " pár vteřin času děkovným mávnutím, puštěním ostatních účastníků provozu, uvolněním cesty autobusu MHD ve stoupacím pruhu který zrcátkem "zametá trávu" či neprojetím červené na semaforu se vám bohatě vrátí nejenom dobrým pocitem, ale i tím, že pomůžete městské cyklistice jako takové.
Městské cyklistice lidí, kteří "konkurenceschopnost cyklodopravy" nepoměřují desetinami vteřin ale tím, že jezdí pro radost.

Jirka 16. 6. 2017, 11:52

Hlavně chovat se asertivně a předvídavě, cyklista je na rušné silnici hůře vidět i ve výrazných barvách a i tak se mu v uspěchaném městě hůře vyhýbá.
Při cestě do Prahy je jízda docela dobrá, ale dále raději volím metro jak z důvodu úspory času, tak i kvůli nepříjemným situacím (chodci ignorující okolí - pořád čumí do mobilu i když přechází kde a kdy nemaj -, uspěchaní řidiči), nebo katastrofální koncepci průjezdného města pro cyklisty.

Vratislav Filler 17. 6. 2017, 11:36

Jirka: Pokud jde o průjezd centrem, je asi na čase pustit se do rozpracování tohoto konceptu: https://mestemnakole.cz/2015/05/muze-mit-praha-metrostezky/

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Jezděme slušně!
Předpisy a etiketa,

Jezděme slušně!

14. května. 2023, 4min. čtení13