Evropská cyklistická federace o přilbách

Publikováno: 31. srpna. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 20. prosince. 2020
Publikováno: 31. srpna. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 20. prosince. 2020

Evropská cyklistická federace (ECF) si od svého založení klade za cíl propagovat cyklistiku jako udržitelný a zdravý způsob dopravy a odpočinku. ECF je přesvědčena, že jízdní kolo může přispět k řešení řady problémů naší civilizace. Členy ECF jsou národní organizace ve 45, převážně evropských, zemích. V oblasti cyklistické dopravy je ECF významnou autoritou a hlavním tahounem zlepšování podmínek pro jízdu na kole na evropské úrovni.

V tomto článku vám přinášíme český překlad postoje Evropské cyklistické federace k cyklistickým přilbám (originál zde).


ECF není proti svobodné volbě jednotlivců nosit cyklistickou přilbu. Jsme nicméně proti legislativě přikazující povinné nošení cyklistických přileb a propagaci nošení cyklistických přileb formou zastrašovacích kampaní. To prosazujeme podporou našich členů v této věci a vlastním zapojením do jednání na mezinárodní úrovni.

ECF je proti zákonům přikazujícím nosit cyklistické přilby z následujících důvodů:

  • Prezentují jízdu na kole jako neobvykle nebezpečnou. Pravděpodobnost úmrtí je pro jednotlivce nicméně vyšší, pokud stejnou vzdálenost překoná pěšky místo na kole (Wardlaw 2002).
  • Závěr extenzivní studie dosavadní odborné literatury zní následovně: „Je-li hodnoceno celkové riziko zranění hlavy, tváře a krku, cyklistické přilby poskytují malý ochranný efekt. Tento efekt je zjevný jen ve starších studiích. Novější studie, posouzené pomocí random-effects modelu, neukazují žádný celkový ochranný efekt.“ (Elvik 2011)
  • Zraní-li se cyklista, je méně pravděpodobné, že půjde o zranění hlavy než u chodců nebo cestujících v autě (ONISR 2005).
  • Cyklistické přilby jsou prezentovány způsobem, který naznačuje, že poskytují daleko větší ochranný efekt, něž jak je tomu ve skutečnosti. Cyklistické přilby jsou navržené na utlumení pouze slabších nárazů, nikoliv na srážky s motorovými vozidly. (O tom více na stránce ECF zde: On Bicycle Helmet Standards).
  • Země, které začaly trestat lidi za jízdu na kole bez přileb, neuspěly při snižování počtu zraněných i přes navýšení podílu používání přileb. (Viz ECF Factsheet zabývající se situací v Austrálii: Australia and cycle helmet laws).
  • Zdravotní přínosy jízdy na kole daleko převažují rizika zranění při jízdě na kole (de Hartog et al, 2010).
  • Snížení intenzit jízdy na kole zmenšuje přínosy na zdraví a životní prostředí.
  • Snížení intenzit jízdy na kole snižuje efekt „safety in numbers,“ což zvyšuje riziko zranění u zbývajících cyklistů (Jacobsen PL, 2003).

Přehled postoje ECF k cyklistickým přilbám najdete zde: Helmet factsheet


Poznámky

1) V ČR je nošení přileb povinné do 18 let. Národní strategie zvyšování bezpečnosti cyklistické dopravy BESIP má jako jeden z cílů uzákonit povinné nošení přileb do roku 2020. Že je tato snaha reálná, ukazuje pokračující podpora kampaní jako je „na kole jen s přilbou,“ orientovaných sice zatím převážně na sportovní používání jízdního kola, potvrzující ale paradigma marginalizující postoj nenosit přilbu v prostředí, které ji s ohledem na malou nebezpečnost nevyžaduje.

2) Postoj Prahou na kole odpovídá postoji Evropské cyklistické federace. Země, ve které je jízda na kole i provoz nejbezpečnější, je Nizozemsko, kde přilbu používá méně než 1 % cyklistů.

Staré, ale platné.

3) Bezpečnost cyklistické dopravy spočívá především v prevenci výskytu dopravních nehod a zejména v zajištění bezpečného dopravního prostředí pro bezmotorové účastníky provozu. V tom naše dopravní prostředí dlouhodobě selhává.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

josuk 31. 8. 2017, 08:07

jezdím v městě také bez přilby, se zavedením povinných přileb zásadně nesouhlasím a respektoval bych svobodné rozhodnutí každého. Bohužel to svobodné rozhodnutí někdy jedním okamžikem končí a pokračuje velmi drahou péčí lékařů o člověka s apalickým syndromem, ve vigilním kómatu... a ti lékaři a ta rodina (živého - mrtvého) tu svobodnou volbu neměli a nemají, tak to mě celkově tak nějak znejisťuje..

Na druhou stranu jsem zažil případ, kdy řidička dá autem bez STK seniorovi pravý hák u vjezdu na parkoviště, způsobí mu zranění, nikoli hlavy(!) a hájí se tak, že senior stejně neměl přilbu... Takže nevím.

MM 31. 8. 2017, 08:50

To josuk ... pokud si tu nejistotu necháte pro sebe, resp. podle ní nebudete zkoušet něco nutit ostatním, tak je to zcela ok. Bohužel málokdo z pachatelů dobra se u nás hodlá zastavit jen u osvěty, a podle toho to tady taky vypadá. Jinak zrovna v tomto si postoje PNK velmi cením.

Ten váš příklad je fakt něco ... to má dokazovat, že někteří řidiči se chovají jako pitomci? No to je novinka, to snad vidí denně každý. Stejně jako to denně každý vidí u chodců, cyklistů, tramvajáků ... u mašinfírů a šífáků to nějak neumím posoudit:-). A je hezké, že jste zdůraznil absenci té STK, ta v tom vašem příběhu hrála zajisté zcela zásadní roli:-). Ještě by se dalo zdůraznit, že to bylo SUV v naftě, to dneska docela frčí:-))).

A když už problém, tak za podstatně závažnější považuji zejména za letních podvečerů ty cyklisty, co přece "vidí v pohodě a je pořád ještě světlo", a tak se nenamáhají investovat do nějakého blikadýlka, a často ani do blbé odrazky.

Brahma 31. 8. 2017, 09:05

Pro holadské cyklisty jezdící zvolna na městských kolech po bezpečných stezkách v podstatě oddělených od provozu aut je ta přilba skoro zbytečná. Pro pražského cyklistu jezdícího v provozu mezi auty a s auty je nemít přilbu těžký hazard. Každý trouba v zaparkovaném autě vám otevře do cesty dveře, nebo vyjede naslepo zadkem do cesty. V tu chvíli se ta přilba v letu přes řídítka a přistání do kotrmelce velice hodí.

MM 31. 8. 2017, 13:30

Tak on ten opravdu ideální přístup je vyjádřen zcela přesně v článku ... ECF není proti svobodné volbě jednotlivců nosit cyklistickou přilbu. Jsme nicméně proti legislativě přikazující povinné nošení cyklistických přileb a propagaci nošení cyklistických přileb formou zastrašovacích kampaní. ... tohle do kamene tesat. A zdaleka nejen v případě přileb.

újezďák 31. 8. 2017, 21:43

Nearly one third of all cyclists in the Netherlands who are severely injured in a bicycle crash, have head and/or brain injury. In bicycle crashes with a motor vehicle almost half the cyclists sustain head injury (47%); in bicycle crashes not involving a motor vehicle, this is the case for two in five cyclists (38%; Weijermars et al., 2014; See also SWOV Fact sheet Serious road injuries in the Netherlands.

https://www.swov.nl/en/facts-figures/factsheet/bicycle-helmets

Cyclists account for a higher percentage of road deaths in the Netherlands than in any other European country, according to a new report from the European Commission.

Read more at DutchNews.nl: The Netherlands one of safest EU countries for road use, bike deaths an issue http://www.dutchnews.nl/news/archives/2016/04/the-netherlands-one-of-safest-eu-countries-to-use-the-roads-bike-deaths-an-issue/

Brahma 31. 8. 2017, 22:48

Nojo, to může být rozložením úrazů v Holandsku. Ale současně mohou mít nejméně úrazů v Evropě. Z toho plyne, že mají nejbezpenější cyklodopravu v Evropě a současně na jejich poměry vysokou četnost úrazů hlavy cyklistů oproti ostatním cyklistickým úrazům. Jedno nevylučuje druhé. Svědčí to o jediném. Mají málo úrazů, ale nevozí přilby. Když spadnou na hlavu, tak mají veliký problém.

Vratislav Filler 1. 9. 2017, 00:34

Ten poměr úmrtí při nehodách je v mezinárodním srovnání naprosto nevypovídající metrika. Individuální riziko vyjadřuje poměr úmrtí na ujeté km, jako je to v grafu výše.

Cobic 1. 9. 2017, 11:08

Helmu, polystyren, kokos, hrnec ani jiné módní doplňky nevozím na hlavě z následujících důvodů:

1) Nechci si komplikovat život dalším předmětem (navíc dost jednoúčelovým, poměrně objemným a neskladným - proti mobilu, kreditce a klíčům), který bych měl mít stále u sebe

2) Snižuje průchodnost přírodou i zástavbou (uměle zvětšuje objem člověka)

3) Nemám rád cokoli na hlavě ani zádech (požívám nosiče, boxy, brašny, přepravky, v zimě teda kulicha - když je zima)

4) Nelíbí se mi

5) Nechci strašit ostatní

David 1. 9. 2017, 12:19

S článkem naprosto souhlasím. Měla by to být svobodná volba. Nejlépe plně informovaná.

Když jedu do krámu pro rohlíky, nepovezu na těch 600 metrů další krám navíc - to mi zruší "konkurenční výhodu" oproti rychlejší chůzi. Když pojedu na "výlet" po Plzeňské, tak si přilbu rozhodně vezmu, byť mi asi při případném střetu s vozidlem pomoct nemusí, protože na takové rychlosti jako je 70 km/hod není konstruovaná. Zda jsem učinil dobře nebo ne nechť pak zhodnotí třeba pojišťovna v rámci pojistného plnění...

újezďák 1. 9. 2017, 14:21

David,

ano na náraz do auta není ale dost často se to používá jako argument proti přilbám.

Jak dlouho si nasazuješ přilbu ? :)

Navíc dost cyklistických nehod je právě v té kategorii skočím si rychle do krámu pro rohlíky, nebo jedu " bezpečně pomalu a místem kde to znám" :)
Většina lidí , nejenom z Újezda o kterých vím, že jezdí na kole se nejvíc zmasakrovala na kolech právě v prostoru domovské obce " kde to dobře znají" , znám dokonce člověka, který si po té, co vyjede z lesa vždy sundal přilbu aby mu " vyvětrala" a jednou spadl zhruba 50 metrů od baráku " do trávy" jenže tam byl šutr a zrovna ho potkal hlavou.... s ženou jsme najezdili po Rakousku před 2 týdny 300 km, pak jsme se jeli ještě "doma projet" a v Jirnech udělala na silnici salto přes řidítka, přilba naštěstí chytila to nejhorší...
Podle mě přilba je o tom, že chrání člověka před vlastní blbostí, nepozorností nebo před blbou náhodou.

újezďák 1. 9. 2017, 14:28

Brahma ale oni , dle linku, mají vyšší podíl mrtvých cyklistů oproti ostatním mrtvým častníkům provozu ....

MM 1. 9. 2017, 15:58

Ale tady přece nikdo nic nenapsal o tom, že je blbost si přilbu na kolo brát. Článek není o tom, zda přilbu na kole ano či ne, ale zda to má být státem ustanovená a sankcionovaná povinnost.

újezďák 1. 9. 2017, 17:00

MM minimálně jeden přilbo negativní příspěvek by tu byl :)
Na druhou stranu v jedné z nejvíc cyklistických zemí světa , tedy u nás se nezdá "cykloveřejnost" zákonnou povinností přileb do 15 let nijak negativně ovlivněna, znevýhodněna nebo konkurenčně zneschopněna ( sakra vůči čemu vlastně ? :)

Chtěl bych vidět alespoň rodiče, kteří nekoupili dítěti kolo " kvůli povinnosti" nosit přilbu, nebo kvůli tomu, že přilba " signalizuje" že kolo je nebezpečné případně kvůli tomu, že přilba je nepraktická, straší lidi, zvětšuje profil cyklisty , je neskladná nebo dokonce " drahá". :)

Přitom dle této mantry cykloaktivismu by díky dětským přilbám u nás neměli být prakticky žádní cyklisté :)))))))))

Jan Herda 1. 9. 2017, 18:50

Chápu, že nošení přileb nejde uzákonit (ani kontrolovat) ... Kolik dětí jezdí bez přilby nebo "s přilbou houpající se na řídítkách", což považuji za vůbec největší nesmysl ... Znám bohužel i cyklisty, kteří by možná přežili, pokud by helmu měli - pád na nerovnosti s úderem do temene hlavy apod. Několik rozštípaných přileb a šťastných cyklistů jsem viděl také dost. Však i na lyžích si lidé uvědomují, že náraz hlavou o tvrdou sjezdovku není zrovna sranda. Ano, přilba nezachrání vše, ale i kdyby něco, ta investice v řádu 1000Kč na několik let se vyplatí! Z mého pohledu jsou nebezpečné právě ty cesty - kousek od baráku - taška na řídítka, dívat se kolem a ne před sebe, v pantoflích, po tmě atd

David 1. 9. 2017, 23:25

MM:
No - za mě: Znám lidi, kteří kvůli zákonné povinnosti dětí nosit přilbu pokaždé bojují s dítětem, které tu přilbu prostě nechce, když ji táta s mámou nemají. I kvůli tomu (abychom neposlouchali protesty dětí), si přilbu s manželkou bereme vždy, i když s dětmi na kolech jedeme jen pár metrů po vesnici. Ne vždy bych si ji u nás po vesnic vzal. Barák máme v obytné a pěší zóně - a přiznám se, že třeba v těchhle hicech jsem občas na cestu na hřiště děti vypustil raději bez přilby.

To zdržení vždy když nasazuji a sundávám přilbu ze zámku u obchodu považuji za zbytečné, jak jsem zde již jednou psal - ale to je jen můj osobní problém. Nicméně když beru na dovolenou kola, k nim brašny, nářadí a spoustu dalšího nutného, 4 přilby zaberou slušně velkou igelitku (samozřejmě, to je jen problém malého auta. Asi by to místo starší Fabie chtělo nové SUV...:o)

Nic z výše uvedeného neznamená, že přilbu nemám na hlavě 99,5 % času, stráveného na kole (což třeba letos bylo nějakých 315 hodin...). Ale povinně bych to nikomu nepřikazoval.

MM 4. 9. 2017, 09:05

To David ... se přiznám, že jsem se v tom vašem textu napoprvé lehce ztratil, ale když tu poslední větu vezmu za jakési shrnutí myšlenky:-), tak za mne dobrý:-).

Jen s tím SUV ... pokud chcete nahrazovat Fabku SUV z důvodu většího nákladového prostoru, tak bych doporučil nejprve toto konzultovat .. s metrem:-))).

To újezďák ... já mám pocit, že u nás jsou ty přilby ve velké míře důsledkem toho, že kolo je považováno za seriózní sportovně rekreační aktivitu. Tomu odpovídají ta kola i výbava/hadry. V Čechách je cykločasem víkend a prázdky a člověk na první letmý pohled neví, jestli potkal Kulhavýho se Schurterem v plném tréninku, nebo Frantu s Vaškem, jak se jedou zasloužit pár piv v hospě:-). Předloni jsem byl zavzpomínat na mládí u Baltu na Usedom, a tam se v kempu kola válela všude a používala se prostě místo nohou:-) ... nějaké cyklohadry nebo přilby jsem tam viděl za celý týden snad třikrát. K tomu občas pár jezdců na silničkách, ale ti to zase brali ryze tréninkově.

Jinak jako perlička ... loni jsem byl v Pule, a nej zážitek pro mne byl pár nějakých retardů středního věku, kteří měli cyklohadry a samozřejmě i přilby. Drobnou vadou na kráse bylo, že jeli po takové místní, docela frekventované silnici ... bez světel, odrazek, deset večer a tma jak v ... no, jak tam. Díky přízni osudu jsem šel kolem pěšky, a ne jel autem .... a i tak jsem měl velkou chuť po nich začít házet kamení.

Tonda 23. 9. 2017, 01:15

Ať se každý svobodně rozhodne, ale ať si cyklisti bez přileb platí léčebné výlohy úrazů hlavy sami a ne z veřejného zdravotního pojištění. Za mě je nevzít si přilbu stejné jako si nezapnout pás v autě.

Jenda 24. 9. 2017, 09:54

Tonda: Já bych navrhoval, aby si ze svého platili léčebné výlohy všichni cyklisté. Mohli sedět doma a jezdit na rotopedu, při tom ke zraněním nedochází.

A pak bych ještě doporučil platit za to že žiješ ve městě (znečištěné prostředí), na venkově (alergie, delší dojezdové časy záchranek) a za 1024 dalších věcí.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava
Názory, Praha,

Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava

11. března. 2024, 3min. čtení5